måndag 8 oktober 2007

Lågprisleksaker

Man borde...
...starta en leksaksaffär som konkurrerar med de tre jättarna BR, Toys R Us och Barnens hus. Det finns gott om små leksaksaffärer (även om många har slagits ut) som säljer leksaker av lite högre kvalité (dvs. leksaker som barnens föräldrar gillar mer än de mottagande barnen...). Men ska man bara ha en plastleksak (dvs. leksaker som barnen egentligen gillar) som present till ett barnkalas är man utelämnad till de tre stora. BR och Toys R Us samarbetar om TV-reklam för leksaker gjorda av plast i Kina, vilket antyder att det finns en oligopolliknande situation. Det kan inte kosta mer än 5 -10 % av slutpriset när dessa jättar köper leksakerna av fabrikerna i Kina.

Byggvaruhandeln hade en liknande situation för tio år sedan. Fredells och Järnia med flera tog väldigt mycket betalt. Byggmax och några andra lågpriskedjor har verkligen skakat om byggmarknaden för privatpersoner.

Det bör vara möjligt att hyra billiga köplador på utanför städerna, direktimportera plastleksaker från fabrikerna i Kina och sälja dem till halva priset mot BR och Toys R Us. Det behöver inte vara hög kvalitet, det måste inte alltid vara de kända märkena och alla typer av leksaker måste inte finnas i sortimentet. Jag tror emellertid att barn (och deras föräldrar) skulle älska att köpa just de leksaker som finns inne om de kan köpa dem till halva priset.

Det finns utrymme för ett lågprisalternativ...

Inga kommentarer: