lördag 6 oktober 2007

Kallbadhus på en pråm

Jag är sugen på att låta bygga en pråm med ett kallbadhus på. Förebilderna ska vara Centralbadhuset och pråmen Gerda.

I nedersta våningen, ett par meter under vattenlinjen, har man en pool som kan vara 10x15 meter, lika stor som pråmens yttermått. Poolen ska bara vara två meter djupt och det bör vara en meter mellan vattenytan och taket utom i mitten av poolen där är en tre meter i diameter rund öppning till ett atrium som går två våningar upp och som släpper ner dagsljus. Det är viktigt med en soft och skön belysning för att undvika klaustrofobi i poolen.

I våningen ovanför, vars golv ligger ca en meter under vattenlinjen, har man flera olika sorters bastu och omklädningsrum med ett begränsat antal klädskåp. Rätt likt konceptet på Centralbadet. I mitten finns en stor relaxavdelning, runt den tre meter stora atriumet som går ner till poolen, med sköna stolar som man kan sitta och dricka öl i.

Den tredje våningen ligger en och halv meter över vattenlinjen och är entréplanet. Närmast kaj ligger köket, baren och entrékassan. Några sittplatser rymms mellan baren och det runda atriumet som går ner till poolen. Utanför atriumets öppning finns en bubbelpool och fler restaurangplatser i en helt inglasad miljö på vintern och öppet på sommaren. Runt hela pråmen som är 10x15 meter hänger man på ett 4 meter trädäck som sticker ut åt alla håll, utom mot kajen, vilket gör att våningen i praktiken får en total golvyta på ca 18x19 meter, dvs knappt 350 kvm. Från trädäcket finns gott om badstegar. Möjligen kan man göra ett ett "loft" på en fjärde våning i ett brutet tak där fler klädskåp kan rymmas. Pråmen borde inte behöva sticka upp mer än kanske sex-sju meter över vattenlinjen vilket nog är viktigt för att få tillstånd att lägga den på Norrmälarstrand eller Skeppsholmen ex.vis.

Gästerna ska vara en blandning av dem som går till Centralbadet, Gerda, Fredhällsbadet och Kallbadhuset i Visby. På vardagar kan det dels fungera som lunchrestaurang och dels simhall för motionssimmare. Vardagskvällar på höst, vinter och vår funkar det som badhus, bar och restaurang likt Centralbadet. Fredag och lördagkvällar kan det även fungera som nattklubb om bubbelpoolen och atriumet täcks över. På somrarna kan det fungera som Fredhällsbadet med de stora trädäcken men med en bar ombord. På sommarkvällar börjar det med afterbeach med band för alla som "har suttit på kontor och har bråttom att komma i stämning". Därefter mot senkvällen funkar det som barerna på Gerda eller Kungsholmen.

Det kan inte kosta så många miljoner att bygga denna pråm i Baltikum och bogsera den till Stockholm. Någon som vill hänga på...

1 kommentar:

Unknown sa...

Hur ska du få stabilitet i den med all den fria vätskeytan? Med de måtten och bara en meter upp till underdeck så behöver den inte kränga många grader för att vattnet i poolen ska komma mot ena skrovsidan och därmed dränka alla som är där?! Sedan blir det knivigt att häva rullningen och troligen kommer den kantra... Men om du ska bygga billigt så ska du bygga i Kina, eller Holland... Balterna kan ingenting, tvivlar på att de ens har ett nybygnationsvarv. Jag har aldrig hört talas om det i alla fall...