söndag 20 januari 2008

Tre idéer som piggar upp tunnelbaneresenärerna

I Londons tunnelbana har de just börjat spela klassisk musik på svag nivå. Det minskar tydligen våldet i tunnelbanan. Jag tror att det är ännu viktigare att det lugnar vanliga resenärer och gör att de inte kommer hem lika stressade.

En annan tanke som jag haft i många år är att man borde vitkalka väggarna i tunnlarna med jämna mellanrum för att göra tunnlarna ljusare. Det skulle förbättra sikten för förarna så att de lättare kan identifiera om det finns något hinder på spåren men framför allt skulle det pigga upp resan för resenärerna. Det skulle kunna vara värt att monter belysning på tågens tak, som tänds när tåget går in i tunneln, som lyser upp de kalkade väggarna. En rolig tillämpning skulle kunna vara att ha blinkande ljus och bilder på tunnelväggen som gör att att det blir en film när tåget passerar. Möjligen kan epileptiker må dåligt av det.

Slutligen borde stationerna renoveras. Alla badrum som kaklades på femtiotalet har redan renoverats ett par gånger. Det bör ske helt utan inblandning av SL:s vanliga konstnärer. Inredare som har erfarenhet av kommersiella lokaler skulle kanske kontaktas.

Inspiration kan hämtas från tunnelbanan i Washington DC...









...eller tunnelbanan i Moskva...

Inga kommentarer: