söndag 13 december 2009

Speglar för att lysa upp Stockholm

Efter novembermörkret och med en pågående klimatkonferensen väcks idéer om hur livet kan göras lite ljusare. Jag kan inte låta bli att drömma om mer ljus under vinterhalvåret i Stockholm samtidigt som man kan spara energi. Det borde gå att skicka upp speglar som, likt månen, reflekterar solljus mot storstäder som ligger långt norr- eller söderut. Det kan bli dyrt men det bör gå att använda beprövad teknik. På samma sätt som kommunikationssatelliter kan reflektera radiovågor mot en viss punkt på jorden borde en större spegel kunna göra det med solljus. Spegeln kan bestå av en extremt tunn silverfärgad väv som spänns ut av uppblåsbar "badring" som stelnar i rymden när den är fullt uppblåst. Styrraketer som laddas av solceller kan styra spegelns riktningen och fokus.

Rimligen skulle fyra städer på jorden kunna dela på kostnaden för en rymdspegel. Den behövs bara under vinterhalvårens nätter vilket innebär att exempelvis Stockholm, Tokyo, Kapstaden och Buenos Aires skulle kunna använda samma spegel. Alla städer skulle spara stora utgifter för att köpa el till belysning. Det skulle också kunna minska utsläppen av koldioxid. I nödlägen som vid färgeolyckor nattetid kan det också vara värt att styra om ljuset för att underlätta räddningsarbetet.

Om speglarna är riktigt stora skulle den lokala temperaturen kunna stiga i de aktuella städerna. Personligen skulle jag i och för sig uppskatta en högre lokal temperatur i Stockholm men det kan ses som ett problem om det verkligen bidrar till den långsiktiga globala uppvärmningen. Det har ju till och med varit tal om att spegla bort solljus från ekvatorn för att sänka jordens temperatur. Förhoppningsvis betyder minskade utsläpp, då inte elen behöver alstras, mer för klimatet långsiktigt

Inga kommentarer: